Republika bez kazu

poradna-9

Jak pečovat o zuby s rovnátky

Péče o zuby a dutinu ústní je během ortodontické léčby zcela zásadní pro zachování zdravých zubů a dásní. Rovnátka vytvářejí kolem zubů malé prostory, ve kterých se mohou snadno zachytit částečky potravy a zubní plak. Nevyčištění těchto prostorů může vést ke vzniku zubního kazu nebo onemocnění dásní a nevratnému poškození zubů. Pro udržení zdravých zubů a dásní je perfektně zvládnutá dentální hygiena nezbytná. Ideální je navštívit dentální hygienu ještě před zahájením ortodontické léčby a techniku čištění nacvičit a dobře zvládnout předem.

Čištění zubů by mělo probíhat po každém jídle pomocí zubního kartáčku s měkkými, hustými a rovně střiženými vlákny a fluoridové zubní pasty. Kartáčkem je potřeba zuby čistit jak nad zámečky, tak pod zámečky. Důležité je kartáček štětinami naklonit směrem k dásním v úhlu 45° (u horních zubů směrem nahoru, u dolních zubů směrem dolů) a velmi drobnými kroužky postupně čistit zub po zubu. 

Čištění mezizubními kartáčky se s rovnátky může zdát složité, ale je klíčové pro udržení prostor mezi zuby bez plaku. Během ortodontické léčby se mění poloha zubů a mění se i velikost mezizubních prostorů, proto je potřeba upravovat i velikosti mezizubních kartáčků, aby byl mezizubní prostor opravdu vyčištěný. 

Nezapomeňte si čistit i prostory mezi rovnátky a dráty, kde se často skrývá jídlo. Důležité je čistit zuby po stranách zámečků a taky pod obloukem. Speciální ortodontické mezizubní kartáčky Vám umožní vyčistit detailně prostory kolem drátků a dostat se do těžko přístupných míst. Vyplachování ústní vodou s fluoridy navíc pomáhá posilovat zuby a snižovat riziko vzniku zubního kazu.

Při čištění zubů je důležité nespěchat. Snažte se čistit zuby soustředěně a dbejte na to, aby se každému zubu dostalo pozornosti. Pokud si nejste jistí, zda jsou zuby s rovnátky správně vyčištěny, můžete si v lékárně zakoupit barvící tablety nebo roztok na plak. Ten vám dočasně obarví plak a upozorní na místa, která nejsou dobře vyčištěna.  Během ortodontické léčby je vhodné docházet pravidelně na dentální hygienu, kde Vám pečlivě zkontrolují, zda techniku čištění zubů opravdu dobře zvládáte a případně Vám pomůžou zaměřit se na problematické místa.

V případě podráždění sliznice a měkkých tkání rovnátky a dráty můžete využít speciální ortodontický vosk, který ochrání Vaše ústa. Pokud cítíte v určitých oblastech nepříjemné pocity, jednoduše naneste malý kousek vosku, abyste tyto ostré hrany zmírnili.

Během ortodontické léčby se vyhněte příliš tvrdým, lepivým nebo žvýkacím potravinám. Věci jako topinky, jablko, mrkev, karamel, popcorn a žvýkačky mohou poškodit Vaše rovnátka (uvolnit zámeček) nebo se na ně přilepit, což ještě více ztíží čištění. Důsledným dodržováním těchto kroků se nejen vyhnete zdravotním problémům v ústní dutině, ale také udržíte svá rovnátka ve skvělé kondici, aby byla léčba co nejefektivnější a nejpohodlnější. S trochou péče a pozornosti navíc zůstane Váš úsměv zdravý a odměna – rovné a krásné zuby – bude stát za tu námahu! 

MDDr. Petra Poláčková, Ph.D., MBA

DALŠÍ DOTAZY Z PORADNY

Přírodní zdroje pro léčbu úst a zubů

Příčiny, příznaky a léčba bruxismu: jak se vyznat v problematice bruxismu?

Jak pečovat o zuby s rovnátky

Péče o zuby kuřáků