Republika bez kazu

bruxism

Příčiny, příznaky a léčba bruxismu: jak se vyznat v problematice bruxismu?

1. Příčiny bruxismu

Bruxismus, běžně známý jako skřípání zubů, je stav, který může postihnout lidi všech věkových kategorií. Projevuje se mimovolně a může k němu docházet během dne (bdělý bruxismus) nebo v noci (spánkový bruxismus). Přesné příčiny bruxismu nejsou vždy jasné, ale předpokládá se, že k němu přispívá několik faktorů. Nejčastějšími spouštěči jsou stres a úzkost, protože tělo často reaguje na emoční napětí zatínáním nebo skřípáním zubů. Mezi další možné příčiny patří abnormální skus, chybějící nebo křivé zuby a poruchy spánku, jako je obstrukční spánková apnoe. U starší populace je bruxismus často prvním projevem závažného nervového onemocnění. Riziko vzniku bruxismu mohou zvyšovat i některé léky, například antidepresiva. Kromě toho mohou tento stav zhoršovat faktory životního stylu, jako je nadměrná konzumace kofeinu nebo alkoholu a kouření.

 

2. Kdy a jak dochází k bruxismu

Bruxismus se může objevit kdykoli během dne, ale jeho projevy se liší ve dne a v noci. Denní bruxismus často souvisí se stresem a úzkostí a projevuje se spíše zatínáním čelistí než skutečným skřípáním. Obvykle k němu dochází nevědomě, zatímco se soustředíte na činnosti, jako je práce, řízení nebo studium.

Typický je zejména pro mladou populaci. Naproti tomu noční bruxismus je považován za pohybovou poruchu související se spánkem. Často je spojena s mikroarousaly během spánku, které mohou vést k rytmické svalové aktivitě v čelisti. Jedinci si obvykle neuvědomují, že během spánku skřípou zuby, ale příznaky, jako je probuzení s bolesti čelisti, bolest hlavy nebo citlivost zubů, mohou naznačovat její přítomnost. U starších lidí je to často varovný příznak začínajícího neurologického onemocnění a pacient by měl být důkladně vyšetřen a skřípání zubů nelze podceňovat.

3. Rozpoznání příznaků

Příznaky bruxismu jsou různorodé a mohou mít vliv na celkovou pohodu. Mezi běžné příznaky patří bolest nebo nepohodlí čelistí, bolesti hlavy, bolesti uší a zvýšená citlivost zubů. Jedinci si také mohou všimnout viditelného opotřebení zubů, jako jsou zploštělé nebo odštípnuté plochy. V závažných případech může bruxismus vést k poruchám temporomandibulárního kloubu (TMJ), které mohou způsobovat potíže při otevírání úst, cvakání nebo praskání při pohybu čelistí a bolesti v obličeji. Rodinní příslušníci nebo partneři si také mohou všimnout skřípavého zvuku během spánku, což je běžný ukazatel nočního bruxismu.

4. Dlouhodobé účinky neléčeného bruxismu

Pokud se bruxismus neléčí, může mít významné dlouhodobé účinky na zuby a celkové zdraví. Neustálé skřípání může vést k erozi skloviny, což zvyšuje riziko vzniku zubního kazu a zlomenin zubů. Může také způsobit změny tvaru a funkce čelisti a přispět k poruchám TMJ. Chronický bruxismus může vést k přetrvávajícím bolestem a nepříjemným pocitům v obličeji, krku a ramenou a může dokonce ovlivnit kvalitu spánku. V závažných případech může vést k významnému poškození zubů, které vyžaduje rozsáhlé stomatologické zákroky, jako jsou korunky, implantáty nebo dokonce extrakce zubů. Při bruxismu se liší strategie ošetření zubů, musí být schopné odolat vyšším tlakům.

5. Zvládání a léčba bruxismu

Léčba bruxismu zahrnuje řešení fyzických i psychologických faktorů, které k tomuto stavu přispívají. Techniky zvládání stresu, jako je mindfulness, meditace a kognitivně-behaviorální terapie, mohou pomoci snížit emoční spouštěče spojené se skřípáním zubů. Pro fyzickou ochranu zubní lékaři často doporučují používat během spánku chránič zubů na míru, aby se zabránilo poškození zubů a snížilo se namáhání čelistí. V případech, kdy k tomu přispívá abnormální skus nebo křivé zuby, může být nutná ortodontická léčba. Kromě toho může být prospěšné snížit příjem stimulantů, jako je kofein a alkohol, zejména před spaním. V případě přetrvávajících nebo závažných případů může konzultace se zdravotnickým pracovníkem nebo zubním lékařem specializujícím se na poruchy spánku poskytnout možnosti léčby šité na míru a další podporu.

6. Specialisté, kteří léčí bruxismus

Na léčbě bruxismu se může podílet několik typů zdravotníků v závislosti na jeho závažnosti a příčinách. Prvním kontaktním místem jsou často zubní lékaři, kteří mohou bruxismus diagnostikovat prostřednictvím zubního vyšetření a doporučit ochranné pomůcky, jako jsou chrániče zubů. Ortodontisty lze konzultovat, pokud k problému přispívají problémy s vyrovnáním zubů. V případech spojených s psychologickými faktory mohou psychologové nebo psychiatři poskytnout terapii nebo poradenství k řešení stresu, úzkosti nebo jiných problémů s duševním zdravím. Spánkoví specialisté jsou nezbytní pro diagnostiku a léčbu bruxismu souvisejícího se spánkem, zejména pokud je spojen se stavy, jako je obstrukční spánková apnoe. V určitých situacích musí být zapojeni neurologové, zejména pokud existuje podezření, že bruxismus souvisí s neurologickými poruchami.

DALŠÍ DOTAZY Z PORADNY

Přírodní zdroje pro léčbu úst a zubů

Příčiny, příznaky a léčba bruxismu: jak se vyznat v problematice bruxismu?

Jak pečovat o zuby s rovnátky

Péče o zuby kuřáků