Republika bez kazu

zdroje-1

Přírodní zdroje pro léčbu úst a zubů

Udržování zdraví ústní dutiny přesahuje rámec pravidelného čištění zubů kartáčkem a zubní nití. Příroda nabízí celou řadu prostředků, které mohou pomoci léčit a posilovat naše zuby a dásně a které představují přírodní alternativu ke konvenční léčbě. Zde je pět přírodních zdrojů, které jsou známé svými příznivými účinky na zdraví ústní dutiny.

Zařazení těchto přírodních zdrojů do rutinní péče o ústní dutinu může zlepšit zdraví Vašich zubů a pomoci řešit běžné problémy, jako jsou onemocnění dásní, zubní kazy a zápach z úst. Před použitím těchto prostředků je však nezbytné poradit se s odborníkem, zejména pokud máte specifické problémy nebo onemocnění ústní dutiny.

Myslete na to, že tyto přírodní produkty nemohou nahradit návštěvy u zubního lékaře (a případně dentální hygienistky) a rozhodně ne pečlivou a pravidelnou ústní hygienu.


1. Olej z čajovníku: Tento esenciální olej je známý svými antiseptickými a protizánětlivými vlastnostmi, což z něj činí vynikající přírodní prostředek pro ústní hygienu. Může pomoci v boji proti bakteriím, které způsobují zubní plak, zánět dásní a zápach z úst. Zředěný tea tree olej lze použít jako ústní vodu ke zklidnění zanícených dásní a snížení rizika infekce. Nikdy by se však neměl požívat a je nutné jej řádně naředit, aby nedošlo k podráždění.

2. Kokosový olej: Kokosový olej je starodávná ájurvédská praktika, při které se v ústech 10-20 minut rozmývá polévková lžíce kokosového oleje. Předpokládá se, že tato praktika snižuje množství škodlivých bakterií, zlepšuje zdraví dásní, a dokonce bělí zuby. Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, která má antimikrobiální vlastnosti, jež pomáhají snižovat tvorbu zubního plaku a bojovat proti bakteriím způsobujícím zubní kaz a onemocnění dásní.

3. Hřebíčkový olej: Hřebíčkový olej se díky svým přirozeným analgetickým a antibakteriálním vlastnostem používá již po staletí ke zmírnění bolesti zubů a dásní. Obsahuje eugenol, sloučeninu, která pomáhá tlumit bolest a snižovat zánět. Nanesení malého množství hřebíčkového oleje na vatový tampon a jeho přiložení na postižené místo může dočasně ulevit od bolesti zubů a zklidnit bolest dásní.

4. Zelený čaj: Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, zejména katechiny, a je prospěšný nejen pro celkové zdraví, ale také pro zdraví ústní dutiny. Pomáhá snižovat zánět, kontrolovat růst bakterií a snižovat riziko vzniku zubního kazu a onemocnění dásní. Pití neslazeného zeleného čaje může pomoci udržet zdravé zuby a dásně tím, že snižuje kyselost v ústech a brání růstu škodlivých bakterií.

DALŠÍ DOTAZY Z PORADNY

Přírodní zdroje pro léčbu úst a zubů

Příčiny, příznaky a léčba bruxismu: jak se vyznat v problematice bruxismu?

Jak pečovat o zuby s rovnátky

Péče o zuby kuřáků