Republika bez kazu

osteoporosis-1

20. říjen: Světový den osteoporózy

Osteoporóza a její vztah k orálnímu zdraví

Osteoporóza, též řídnutí kostí, je chronické metabolické onemocnění kostí. Je pro něj charakteristické, že ubývá kostní hmota a zvyšuje se křehkost kostí se zvýšeným rizikem zlomenin. V metabolismu kostní tkáně nastává nerovnováha mezi tvorbou nové kosti a jejím úbytkem. Následkem právě úbytku kostní hmoty dochází k frakturám bez předchozího úrazu nebo už při velmi malém zranění. Nejčastější zlomeniny u osteoporózy jsou fraktury kyčelního kloubu, dále zlomeniny ruky a obratlů.

Na vzniku osteoporózy se podílí nedostatek vápníku, vitaminu D, pohlavních hormonů a nedostatek fyzické aktivity.

Vyšší riziko osteoporózy mají ženy po menopauze, kdy dochází ke snížení produkce ženských pohlavních hormonů. Zlomeninu v důsledku osteoporózy utrpí během svého života téměř každá druhá žena nad 50 let.

Osteoporózou jsou dále ohroženy osoby s malou fyzickou zátěží, kuřáci, alkoholici, lidé s nesnášenlivostí mléčných výrobků a pacientky s předčasnou menopauzou.

Jak můžeme zjistit, v jakém stavu jsou naše kosti?

Stav svých kostí se můžeme dozvědět z výsledku denzitometrického vyšetření, které nám ukáže stupeň mineralizace kostí, tedy důležitý ukazatel pevnosti. Výsledky denzitometrie vždy posuzujeme komplexně s ohledem na věk a rizikové faktory. Pokud výsledek vyšetření prokáže osteoporózu, následuje podrobnější vyšetření a nastavení léčby osteoporózy.

Osteoporóza, jak si s ní poradit?

K léčbě osteoporózy se využívají především léky, dále vyvážená strava s dostatkem bílkovin, a hlavně pravidelný pohyb.

 

Změna životního stylu

Stejně důležité jako léčba medikamenty je i dodržování zdravého životního stylu s dostatkem aktivního pohybu.

Léčba pomocí medikamentů

  • Vápník, hořčík – nezbytné pro metabolismus kostí, svalů
  • Vitamín D – řídí metabolismus kostí
  • Hormonální terapie – např. u předčasné menopauzy
  • Bisfosfonáty

 

Jak se osteoporóza léčí

Nejčastěji předepisované léky na osteoporózu jsou tzv. bisfosfonáty, které sice zastavují řídnutí kostí, ale zároveň často vyvolávají nepříjemné pálení žáhy a zažívací potíže.

 

Častým dotazem o osteoporóze je, zda může časté rentgenování, třeba u zubaře, osteoporózu zhoršit?

Rentgenové vyšetření nemá na rozvoj a průběh osteoporózy vůbec žádný vliv.

 

Pacienti s řídnutím kostí by měli svého zubaře o léčbě bisfosfonáty informovat před započetím léčby.

Pro většinu lidí je vytržení zubu banální výkon na několik minut, ale pro pacienty s osteoporózou v léčbě bisfosfonáty může znamenat závažný problém. Tyto přípravky pacientům pomáhají od bolesti a snižují riziko fraktur, ale mohou mít i vážné nežádoucí účinky jako např. utlumení novotvorby a přestavby kosti.

Po extrakci zubu u pacienta v léčbě vysokými dávkami bisfosfonátů může kostní tkáň nekrotizovat a začít odumírat.

 

Zlepšení prevence a kontrola chrupu před započetím léčby

„Zubní lékaři proto požadují, aby se takoví pacienti dostali pod větší dohled a požadují lepší spolupráci s osteology, tedy lékaři zabývající se onemocněním kostí“, uvádí prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Pacientů, kteří užívají bisfosfonáty, totiž skokově přibývá. „Do budoucna očekáváme epidemii této choroby. Počet nemocných žen se do roku 2050 zvedne o 240 procent, nárůst u mužů bude dokonce o 310 procent,“ potvrdil šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Řídnutí kostí totiž postihuje hlavně pokročilé ročníky. A česká populace stárne.

 

Závěrem…

Pacienti s osteoporózou, před započetím léčby bisfosfonáty, by měli navštívit svého zubního lékaře a o tomto jej informovat. Zubní lékař by měl provést pečlivé vyšetření chrupu včetně přehledového OPG snímku obou čelistí, na kterém zhodnotí celkový stav chrupu a všechny zuby a jejich kořeny. Před započetím léčby bisfosfonáty extrahuje zubní lékař všechny zuby, které mají špatný biologický faktor a mohly by být v průběhu léčby zdrojem infekce nebo bolesti.

Pokud během léčby bisfosfonáty přece jen bude nutné vytržení zubu, doporučuje se kvůli riziku nekrózy kosti zákrok provést na čelistní chirurgii ve fakultních nemocnicích.

MUDr. Eva Míšová, Ph.D., MBA

 

DALŠÍ VÝZNAMNÉ DNY

20. říjen: Světový den osteoporózy