Republika bez kazu

lfuk-plzen

Lékařská fakulta UK v Plzni

Bc. Luisa Šimečková
National Prophylaxis Officer

Sdružení studentů stomatologie České republiky

Na lékařské fakultě v Plzni jsou studenti od prvního ročníku vychováváni nejen pro vykonávání lékařské praxe, ale seznamují se i se základy preventivního zubního lékařství. Ve druhém ročníku studenti dochází na samozvaný předmět Preventivní zubní lékařství a kariologie, jehož garantem je MUDr. Jan Netolický, Ph.D. Studenti jsou seznámeni s etiologií a histopatologií zubního kazu, způsoby diagnostiky zubního kazu a možnosti preventivních opatření. Student je rovněž informován o získaných a vývojových defektech tvrdých zubních tkání a možnosti jejich ošetření. Na přednáškách se studenti zaměřují také na problematiku parodontopatií a student je seznámen se základní diagnostikou onemocnění tkání parodontu.

S tématem prevence se v dalších ročnících studenti setkávají přímo na klinických pracovištích, kde mají možnost své pacienty edukovat o hygieně dutiny ústní a jejích potřebách. Své nabité znalosti z minulých ročníků tak mohou využít v praxi.

V pátém ročníku studenti absolvují předmět Hygiena a preventivní medicína. Student v tomto předmětu obohatí své znalosti o aktuální zdravotní stav populace ČR a mimo jiné má kompetence v oblasti hygieny výživy a předmětů běžného užívání se zaměřením na běžně užívané pomůcky typu zubní kartáček, pasta, mezizubní kartáčky apod. Nechybí ani edukace o hygieně dětí a mladistvých, komunální hygieny a hygieny práce. 

Naše fakulta pro studenty zajištuje účast na preventivních akcích, kde si studenti mohou rovněž procvičit edukaci o prevenci. Jednou z takových akcí je například účast na Škoda Fit půlmaratonu. Studenti mají možnost si vytvořit stánek o prevenci a edukovat účastníky i diváky všech věkových kategorií o správném čištění zubních prostor. 

Mezi další preventivní akce patří účast studentů na akci Gaudeamus. Zde mají studenti jako náplň práce informovat potencionální zájemce o studiu na Lékařské fakultě v Plzni  a o průběhu studia. Vedlejším, ale neméně důležitým doprovodným programem je rovněž edukace o prevenci. Nacvičuje se technika čištění na umělých zubních čelistech. Tento program je vítaným doplňkem programu zejména pro rodiče, které často své děti na Gaudeamus doprovází. 

V neposlední řadě mají studenti možnost začlenit se do programu Dental prevention a proškolovat tak širokou veřejnost všech věkových kategorií počínaje mateřskými školkami, kde nováčci obvykle své školení začínají. 

Studenti se rádi začleňují do spolku SSSČR – Spolek studentů stomatologie České Republiky. Členství ve spolku studenty obohacuje o možnost aktivní účasti v preventivních akcích. Studenti mohou přispět svými vlastními návrhy na preventivní akce, které se často daří úspěšně realizovat. 

Znalost prevence je pro studenty zubního lékařství na Lékařské fakultě v Plzni nedílnou součástí celého pětiletého období studia. Výsledkem je v ideálním případě řádně edukovaný student, který jednou ve své praxi svých znalostí využije pro své pacienty.

DALŠÍ ČLÁNKY PRO STUDENTY

Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

Lékařská fakulta UK v Plzni

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové

Lékařská fakulta Ostravské univerzity